Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Νεκρός ο γάιδαρος που δηλητηρίασαν με χημικές ουσίες στο Στράνωμα Ναυπακτίας

08.08.2011 - 19:49

Νεκρό βρήκαν σήμερα το πρωί ο Βασίλης Νούλας και ο Αντώνης Μουχτούρης, τον γάιδαρο - που προσπαθούσαν να σώσουν από την περασμένη Παρασκευή - στο χωριό Στράνωμα στην ορεινή Ναυπακτία.

Ο κτηνίατρος από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Ναυπάκτου - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,Αναστάσιος Αγγελόπουλος, που είδε το νεκρό ζώο, τους εξήγησε ότι το γαϊδουράκι προφανώς δηλητηριάστηκε από τις χημικές ουσίες, που έφερε στο σώμα του. Αυτά τα χημικά κάποιοι (από το χωριό) τα έριξαν στη ράχη του, για να τον μετατρέψουν σε ζωντανό δόλωμα – βορά στα αγρίμια (!) της περιοχής (αν υπάρχουν τέτοια).

Τα χημικά έμειναν επάνω στο δέρμα του ζώου για περισσότερες από 10 μέρες. Η επιδερμίδα του τα απορρόφησε. Το δηλητήριο πέρασε στο αίμα και στα ζωτικά του όργανα. Όταν τον εντόπισαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ήταν σε άθλια κατάσταση, και δυστυχώς όλες οι υπηρεσίες ήταν κλειστές, κτηνίατρος που να ξέρει από ιπποειδή δεν βρέθηκε και οι αρμόδιοι σχεδόν αδιαφόρησαν.

Και όμως χάρη στις προσπάθειες του βοσκού, Κώστα Δημόπουλου, του φοιτητή, Βασίλη Νούλα και του πρόεδρου του Ιππικού Συλλόγου Ναυπακτίας – Δωρίδας, Αντώνη Μουχτούρη, το ζώο ήπιε νερό, έφαγε σανό και δέχτηκε την φροντίδα τους.

Σήμερα το πρωί υπάλληλοι του Δήμου Ναυπακτίας έθαψαν τον γάιδαρο, χρησιμοποιώντας μηχάνημα εκσκαφής. Όμως κανείς δεν φρόντισε να πάρει δείγμα του δηλητηρίου, που είχε πάνω στο σώμα του, ώστε να γίνει τοξικολογική έρευνα.

Αστυνομικός από το Α.Τ. Ναυπάκτου πήρε κατάθεση από τον Βασίλη Νούλα και τον Κώστα Δημόπουλο, όμως οι υπόλοιποι στο χωριό – όπως συνήθως συμβαίνει – προτίμησαν να μην ξέρουν τίποτα και να μην θυμούνται τι είδαν!

Ο κ. Μουχτούρης, είπε στο www.zoosos.gr: «Το ζώο ήταν εξαιρετικά ταλαιπωρημένο, ήταν αφυδατωμένο, επειδή βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση πασαλειμμένο από τους ανθρώπους με χημικά – μάλλον φυτοφάρμακα – για μέρες.

Νομίζαμε ότι μπορούσαμε να το σώσουμε, αλλά κάναμε λάθος. Φτάσαμε κοντά του όταν ήταν ήδη αργά. Ήταν ένα γέρικο γαϊδουράκι περίπου 30 χρόνων. Είναι βέβαιο ότι είχε προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία και όμως οι άνθρωποι το ξεπάστρεψαν έτσι, για να του πουν ευχαριστώ για όλα όσα είχε κουβαλήσει για εκείνους».

Ο Βασίλης Νούλας εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι έγινε και μια προσπάθεια να καθαριστεί και η πηγή, στην οποία το ζώο είχε πάει να πιει νερό, και μέσα εκεί είχε στάξει το δηλητήριο, που έφερε στο τρίχωμα του.

Εκεί, στην πηγή, βρήκαν σήμερα και έναν νεκρό σκαντζόχοιρο, γι’ αυτό και οι ντόπιοι – που ευθύνονται γι’ αυτό το έγκλημα – ανησυχούν μήπως επηρεαστούν και τα δικά τους ζώα, που ποτίζονται από το ίδιο σημείο।

πηγη

www.zoosos.gr

Η ευαισθησία του έσωσε το γαϊδουράκι

06.08.2011 - 15:15

Σε καλά χέρια βρίσκεται το ταλαίπωρο το γαϊδουράκι που κάποιοι άθλιοι πασάλειψαν με χημική ουσία και το παράτησαν σε ορεινή περιοχή προκειμένου να το φάνε τα αγρίμια στο χωριό Στράνωμα της ορεινής Ναυπακτίας.

Ο φιλόζωος Βασίλης Νούλας, όχι μόνο έσωσε το ζώο, του έδωσε νερό καθώς ήταν εκτεθειμένο στη ζέστη εδώ και μια εβδομάδα αλλά βρήκε και τον Αντώνη Μουχτούρη, πρόεδρο του Ιππικού Συλλόγου Ναυπακτίας – Δωρίδας, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει.

Αφού έβαλαν το ζώο σε χώρο ώστε να μην είναι εκτεθειμένο, του έδωσαν σανό για να φάει και κούρεψαν το τρίχωμα του προκειμένου να απαλλαγεί από τις ουσίες, και τα ενοχλητικά έντομα που το βασάνιζαν.

Τη Δευτέρα θα εξετάσει το ζώο νομοκτηνίατρος, και αν η κατάσταση του μπορεί να βελτιωθεί ο κ. Μουχτούρης δεσμεύτηκε ότι θα κρατήσει το ζώο στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Συλλόγου Ναυπακτίας – Δωρίδας.

Την Δευτέρα θα ασκηθεί και μήνυση κατά παντός υπευθύνου γιατί είναι βέβαιο πως κάτοικοι του χωριού Στράνωμα κακοποίησαν τόσο πολύ το δύστυχο ζώο!

πηγη

www.zoosos.gr

Πασάλειψαν με χημικά γαϊδούρι στο Στράνωμα Ναυπακτίας και το μετέτρεψαν σε ζωντανή φόλα!

05.08.2011 - 18:33

Κοντά στο χωριό Στράνωμα της ορεινής Ναυπακτίας ο φοιτητής Βασίλης Νούλας εντόπισε το γαϊδουράκι, που βλέπετε, το οποίο κάποιοι είχαν πασαλείψει με χημική ουσία και μέλι και το είχαν εγκαταλείψει λίγο έξω από τον οικισμό, προκειμένου να γίνει βορά (ένα είδος «ζωντανής» φόλας!) για τα αγρίμια της περιοχής (αν υπάρχουν τέτοια), τα οποία επίσης θέλουν να ξεπαστρέψουν οι φιλόζωοι κάτοικοι!

Το δύστυχο ζώο, που βρίσκεται σε φριχτή κατάσταση εδώ και μια εβδομάδα, πήγε να πιει νερό σε μια πηγή. Εκεί ένας βοσκός της περιοχής, ο κ. Κώστας, είδε πως τα χημικά που είχε στη ράχη του έσταζαν μέσα στο νερό, από το οποίο ποτίζεται και το δικό του κοπάδι.

Μετά από δεκάδες τηλεφωνήματα σήμερα το απόγευμα και αφού ενοχλήσαμε και τον αστυνομικό διευθυντή Αιτωλίας, Κώστα Κυριακόπουλο, την Πυροσβεστική Ναυπάκτου, τον Φιλοζωικό Σύλλογο Ναυπάκτου, το μόνο που καταφέραμε είναι να αναζητούμε κάποιο αγροτικό αυτοκίνητο, προκειμένου το ζώο να μεταφερθεί σε κτηνίατρο, για τις πρώτες βοήθειες ή για ευθανασία, αν η κατάσταση του δεν είναι αναστρέψιμη.

Ο Βασίλης Νούλας, που κατάφερε με κόπο να ανεβάσει το ζώο από την χαράδρα που βρισκόταν, του έδωσε νερό και ακολουθεί τις οδηγίες που του δίνει η Νατάσα Μπομπομπολάκη, από τα Χανιά της Κρήτης.

Ο Βασίλης εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι μόλις προχθές έχασε τον σκύλο του από φόλα, που κάποιοι είχαν βάλει για να εξοντώσουν τις αλεπούδες της περιοχής!

πηγη www।zoosos।gr